Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Προετοιμάστε τον κήπο σας για τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις


Το φθινόπωρο έχει σχεδόν περάσει και ο χειμώνας είναι προ των πυλών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι εργασίες στον κήπο σας έχουν ολοκληρωθεί. Εάν σκοπεύετε να έχετε ένα ανοιξιάτικο κήπο, θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο αυτό τον μήνα για να προετοιμαστείτε για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Εδώ παρουσιάζονται μερικές εργασίες συντήρησης, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί αυτόν το μήνα, πριν να έρθει ο χειμώνας και οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Καθαρίστε τον κήπο σας

Ξεριζώστε όλα τα μονοετή φυτά που έχουν πεθάνει, κλαδέψτε τα πολυετή και αφαιρέστε όλα τα πεσμένα φύλλα από την περιοχή, έτσι ώστε να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα, αφού κομποστοποιηθούν σαν χορτολίπασμα. Εάν αφήσετε πολλά φύλλα επάνω στο έδαφος, αυτά μπορεί να συγκρατήσουν μεγάλες ποσότητες υγρασίας, που θα ήταν δυνατόν να οδηγήσει σε σήψη του ριζικού συστήματος των φυτών σας, αλλά και στην προσέλκυση διαφόρων παρασίτων.

Αποθηκεύστε σπόρους

Αποθηκεύστε σπόρους απ’ όλα τα λαχανικά και λουλούδια που θα θέλατε να έχετε στον κήπο σας την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Αποφύγετε να τους εκθέσετε στην υγρασία και φυλάξτε τους σε ένα ξηρό και αεροστεγές δοχείο (το οποίο θα πρέπει να φυλάξετε σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος), μέχρι να έρθει η ώρα να τους φυτέψετε.

Χορτολίπασμα (κομπόστα)

Μαζέψτε με την τσουγκράνα σας όλα τα φυτικά υλικά, όπως τα υπολείμματα κοπής του χλοοτάπητα, τα κλαδιά και τα πεσμένα φύλλα, και κάντε τα χορτολίπασμα (κομπόστα). Εάν υπάρχουν άρρωστα ή προσβεβλημένα υλικά, αυτά θα πρέπει να διαχωρίζονται και να απορρίπτονται ξεχωριστά σαν σκουπίδια.

Τελευταία ευκαιρία για πότισμα και λίπανση

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ποτίσει και λιπάνει τα πολυετή φυτά του κήπου σας, πριν να έρθει η πρώτη παγωνιά. Η ημερομηνία που θα πρέπει να σταματήσετε το πότισμα και την λίπανση είναι συνήθως, για τις περισσότερες κλιματικές ζώνες, αμέσως πριν την Εορτή των Ευχαριστιών.

Βελτίωση του εδάφους

Εάν το έδαφος σας είναι βαρύ και συμπιεσμένο ή εάν απλά θέλετε να συμπληρώσετε το επιφανειακό στρώμα του εδάφους, καλύψτε το έδαφος του κήπου σας με ένα στρώμα από χορτολίπασμα (κομπόστα) και φρεζάρετε έτσι ώστε να το ενσωματώσετε στο έδαφος. Έτσι θα εμπλουτίσετε το έδαφος σας με θρεπτικά στοιχεία και θα βελτιώσετε τη δομή του. Εάν χρειάζεται να διορθώσετε την οξύτητα του εδάφους σας προσθέτοντας ασβέστη, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να το κάνετε.

Διατηρήστε τους ευαίσθητους βολβούς και ρίζες

Ο Νοέμβριος είναι ο ιδανικός μήνας για να ξεθάψετε από τον κήπο σας τις ντάλιες, τις κάννες, τις μπιγκόνιες και τους άλλους βολβούς και να τους αποθηκεύσετε σε ένα εσωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η πλέον κατάλληλη στιγμή για να τους ξεθάψετε είναι συνήθως αμέσως μετά την πρώτη παγωνιά. Τώρα επίσης είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεθάψετε και να χωρίσετε τις συστάδες από τα πολυετή, ποώδη φυτά σας, έτσι ώστε να μπορέσετε να τα ξαναφυτέψετε όσο το έδαφος είναι ακόμη ζεστό. Η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει στην βελτίωση τόσο της υγείας όσο και της εμφάνισης των πολυετών ποωδών φυτών σας.

Καλλιεργήστε φυτά εδαφοκάλυψης

Τα διάφορα εποχικά φυτά εδαφοκάλυψης, όπως είναι το γρασίδι «ryegrass» και το άγριο βυσσινί τριφύλλι «crimson clover», θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τα διάφορα ζιζάνια, θα εμποδίσουν τη διάβρωση του εδάφους και θα αποτελέσουν ένα πρώτης τάξεως χορτολίπασμα, όταν πεθάνουν κατά τη διάρκεια των χειμερινών παγετών. Εάν δεν πεθάνουν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, μπορείτε πάντοτε να τα κουρέψετε (ιδίως εάν διαθέτετε χλοοκοπτική μηχανή με σύστημα δημιουργίας χορτολιπάσματος) και να τα ενσωματώσετε στο έδαφος, μερικές εβδομάδες προτού σπείρετε τον ανοιξιάτικο χλοοτάπητα σας ή φυτέψετε τα ανοιξιάτικα φυτά σας. Τα εποχικά φυτά εδαφοκάλυψης συνιστώνται επίσης σαν ένα μέσο προσέλκυσης στον κήπο σας διαφόρων ωφελίμων εντόμων, που θα σας βοηθήσουν στον έλεγχο των διαφόρων επιβλαβών παρασίτων.

Χειμερινή προστασία

Προστατέψτε τυχόν ευπαθή πολυετή φυτά του κήπου σας από τις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα, απλώνοντας ένα στρώμα από άχυρα πάνω από αυτά. Μπορείτε επίσης να τα τυλίξετε με λινάτσες και χαρτιά ή να δημιουργήσετε κάποια προστατευτικά φράγματα από το κρύο γύρω από αυτά. Η επικάλυψη του εδάφους με πριονίδια ή φλοιό πεύκου αποτελεί επίσης μια καλή άμυνα απέναντι στο κρύο.
www.gardenmagic.gr         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου